Geen verhoor zonder advocaat

De rechtsspraak in ons land is een wonderlijk geheel. De politie mag jou op straat nauwelijks nog arresteren want dan verlies jij je recht op een pro deo advocaat. Het is om die reden dat arrestaties nauwelijks nog plaatsvinden en dat verdachten van een delict mee moeten naar het politiebureau om hun gegevens achter te laten. Wanneer jij dan een poosje thuis hebt gezeten – en denkt dat de boel met een sisser is afgelopen – staat de politie weer op de stoep. Jouw eenvoudige aanhouding op straat voor het kijken naar een mishandeling heeft genoeg stof opgeleverd voor een verhoor op het bureau. Je wordt uitgenodigd voor een verhoor. Weet dat je op dat moment rechten hebt.

Laat een advocaat verhoor bijstaan

Jij hebt wanneer je naar het politiebureau gaat recht op een advocaat. De advocaat zal ervoor zorgen dat het volledige verhoor in goede banen verloopt en dat er geen tactieken worden toegepast om jouw snel tot een schuldbekentenis over te halen. Uitspraken als ‘je vrienden hebben al bekend’ en ‘waarom geef je niet toe dat je fout zat’ zijn onrechtmatig. Er moet sprake zijn van een objectief verhoor. De advocaat die jou bijstaat zal de politie hierop attent maken tijdens het verhoor. Dus laat altijd een advocaat verhoor bijstaan.

Als je geen advocaat kan betalen

Het spreekt voor zich dat niet iedereen zich een advocaat kan veroorloven. De kosten kunnen behoorlijk oplopen wanneer er een advocaat bij het hele verhoor aanwezig is. Het is dan ook om die reden dat je het recht hebt op een pro deo advocaat in dit soort situaties. Iedereen heeft namelijk recht op een gelijk recht, ongeacht je positie of financiële situatie. Laat je niet verleiden tot situaties waarin je advocaat er nog niet is om je bij te staan. Er zijn genoeg situaties bekend waarin mensen een verklaring tekenden voor hun advocaat erbij was gearriveerd.