Het belang van een goede FIOD-advocaat

Als je beschuldigd bent van fraude, komt je hier vaak pas achter wanneer de FIOD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst) bij je op de stoep staat om een inval te doen. Deze invallen zijn vaak erg ingrijpend, je zal allerlei vragen krijgen en het kan zijn dat bepaalde spullen en documenten in bezit worden genomen. Het is makkelijk om boos te worden en dingen te roepen die vervolgens tegen je gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk dat je je hoofd koel houdt, alleen onder protest meewerkt en contact legt met een FIOD advocaat.

De gevolgen van de inval

Aangezien je tijdens de inval nog niet wist dat je ergens van beschuldigd werd, wordt een advocaat vaak pas naderhand ingeschakeld. Alles wat je zegt en doet tijdens de inval wordt gedocumenteerd en eventuele gebruikt in de rechtszaak. Ook wordt er na de inval vaak meteen een persbericht uitgestuurd, wat het voor jou als verdachte alleen maar moeilijker maakt. Het is dus belangrijk dat je tijdens de inval rustig blijft en pas later begint met actie ondernemen.

Na de inval

Na de inval ben je officieel verdachte en soms loopt dit uit op een aanhouding. Totdat je een advocaat in handen hebt genomen, kun je het beste gebruik maken van je zwijgrecht. Een specialist in FIOD fraude zal je precies kunnen adviseren over wat te doen en zeggen, kan de zaak tot in de puntjes onderzoeken en controleren op slordigheden en kan er dus voor zorgen dat jij als verdachte de beste verdediging krijgt.

Een goede advocaat hoeft niet duur te zijn

In Nederland heeft iedereen de mogelijkheid juridische bijstand te nemen en de Staat vergoed een gedeelte of soms alles van de kosten. Als je een pro deo advocaat aanneemt betaal je alleen wat je kan betalen en dit bedrag wordt bepaald naar aanleiding van je financiële situatie. In dit soort ingewikkelde zaken is een expert met ervaring dus onmisbaar.