Onderhoudsdeskundige brandmeldingsinstallaties

Een onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties is een gecertificeerd persoon die mag handelen omtrent het onderhouden van brandmeldingsinstallaties. Hiervoor heb je wel een officieel CCV certificaat en diploma nodig, welke je kunt behalen door middel van een speciale cursus. Kenteq biedt deze cursus aan in samenwerking met het BVO (Brand) Veiligheid & Opleidingen). Wil je werken bij een erkend onderhoudsbedrijf die veel in aanraking komt met brandmeldingsinstallaties, dan heb je dit diploma nodig.

Zelfstandig opereren
De brandveiligheid van bedrijven en panden is één van de belangrijkste onderdelen van de sector onderhoud. Als onderhoudsdeskundige brandmeldingsinstallaties moet je in staat zijn om zelfstandig te kunnen inspecteren, controleren en waar nodig repareren. Binnen deze functie is het van het groot belang dat je vakbekwaam te werk gaat en je weet te houden aan alle voorschriften omtrent inspecteren en onderhoud. Als deskundige kan je het verschil maken als het gaat om de veiligheid van de mens en het bewaren van het pand.

Verplicht examen
Sinds 2016 is het met het oog op de nieuw gestelde eisen verplicht om het examen Onderhoudsdeskundige BMI (brandmeldingsinstallaties) te behalen. Erkende installatie- en branddetectiebedrijven werken onder de strenge voorwaarden en worden doorlopend getoetst op het handhaven van de voorwaarden en het uitvoeren van de diverse werkzaamheden die hierbij komen kijken. Een geschikte vooropleiding voorafgaand aan het examen is bijvoorbeeld de MBO opleiding voor Elektrotechniek.

Nadat je het examen haalt

  • Ben je op de hoogte van de grondbeginselen brandveiligheid en installatie
  • Beschik je over de normering aangaande periodieke inspectie en het onderhoud van brandmeldingsinstallaties (NEN 2535, NEN 2654-1, NEN 2576)
  • Ben je in staat zelf onderhoudsproblemen met betrekking tot onjuiste meldingen op te lossen
  • Kom je in aanmerking voor de vervolgcursus: Projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties

Wil je ook het verschil maken? Meld je dan nu aan voor de cursus en het examen onderhoudsdeskundige brandmeldingsinstallaties.