Wat houdt de boete bij het oversluiten van een hypotheek in?

Als je een hypotheek hebt die je over wilt sluiten, kun je eens nagaan wat de kosten zijn bij het oversluiten. Soms moet je namelijk een boete betalen, maar wat houdt een oversluiten hypotheek boete in? Een boeterente wil zeggen dat er een geldbedrag betaald moet worden aan je hypotheekverstrekker. Je hebt namelijk een hypotheek lopen, waar je rente voor betaalt. Maar je wilt de hypotheek oversluiten, de rente is elders lager en je hebt betere voorwaarden. Je huidige hypotheekverstrekker loopt daardoor de rente mis. Daarom moet je hem of haar een boeterente betalen.

Hypotheek oversluiten en fiscale aftrekbaarheid

Je kunt je hypotheek oversluiten en je maakt de keuze om de boeterente mee te financieren in je nieuwe hypotheek, dan kun je de rente van dat deel niet aftrekken. Het is dus niet fiscaal aftrekbaar.

Hoogte boeterente hypotheek oversluiten

De hoogte van de boeterente wanneer je een hypotheek over gaat sluiten wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Er zijn een aantal formules die gebruikt worden om de boeterente te berekenen. Daarbij geldt vaak dat hoe hoger de hypotheek is, hoe hoger de boeterente is. De resterende looptijd speelt hierin ook een rol, hoe langer de resterende looptijd, hoe hoger de boeterente. Ook de boetevrije aflossing moet hierin worden meegenomen, net als het verschil tussen het rentepercentage van de huidige hypotheek en de nieuwe hypotheek. Dan zijn er nog de hypotheekvoorwaarden die je kunt bekijken en waaruit kan blijken hoe hoog de boeterente is. Alles goed doornemen en op je in laten werken en dan doe je hier snel je voordeel mee!